woensdag 13 mei 2009

Aspecten Ascendant en MC Astrologie

Aspecten met de Ascendant en MCAspecten met de ascendant
-
De aspecten worden in drie groepen verdeeld,
&= conjunctie, neutraal
h = harmonische aspecten (, , : halfsextiel, sextiel, driehoek)
n = niet-harmonische aspecten (, , , : halfvierkant, vierkant, inconjunctie, oppositie)

-


Zon:
&: Gunstig. Welbewust dominerend. Sterke machtswil en organisatorische bekwaamheden die tot harmonische ontwikkeling komen. Betrokkene is zoals hij zich voordoet. Je wilt opvallen en dat lukt ook.

In vuurtekens: iets teveel zelfvertrouwen. Open en opgewekt. Met veel slechte aspecten: egocentrisch.

h: Goede gezondheid, komt aardig over op anderen. Filosofische kijk op het leven. Als de asc ook nog vierkanten ontvangt om je wat aan te sporen, is dit een mooie stand.

n: Zelfoverschatting, verschillend mens in verschillende milieus. Wil zich altijd handhaven. Enorme drive, maar succes by trial and error. Conflict met een man - vaak de vader - en misschien huwelijksmoeilijkheden, vooral in horoscopen van vrouwen. Moet leren samenwerken, omdat je anderen wel nodig hebt.

-


Maan:
&:Gezellig, veel aanpassingsvermogen en gemeenschapszin. Je hebt een vredige huiselijke omgeving nodig. Je houdt ervan voor anderen te zorgen, maar bent ook een uitstekend verkoper. Als kind was je moeder belangrijk voor je. Mensen zijn vaak verbaasd over je veranderlijke stemmingen. Toont emoties openlijk, alleen niet als de Maan in 12 staat.

h: Toont gemakkelijk gevoelens. Moeder is belangrijk in je leven, en je onderhoudt een uitstekende relatie met haar. Je houdt van samenwerken en muziek. Waarschijnlijk heb je een aardige zangstem. Je houdt van leuke dingen voor de mensen.

n: Gezellig, maar humeurig. Plotselinge onverschilligheid. Overgevoelig en bij vlagen melancholisch. Lichtgeraakt. In jeugd nogal driftig en een scherpe tong, maar meestal is dat met de volwassenheid verdwenen. Je gevoelens beïnvloeden al je relaties en daarom ben je niet zo makkelijk in de omgang. Omdat je zo kwetsbaar bent, heb je veel steun van anderen nodig. De relatie met je moeder is niet echt harmonisch, en om bemoederd te worden zoek je je steun liever bij anderen.

-


Mercurius:
&:Praktische, technische instelling. Intelligent, zakelijk. Je wilt je letterlijk en openlijk uitdrukken. Je zit nooit verlegen om een woord. Als deze conjunctie moeilijke aspecten ontvangt, kunnen dat echter wel de verkeerde woorden zijn! Intellectueel impulsief, geestig, dominant in conversaties. Mentaal rusteloos, kan een dwangmatige werker zijn. Vooral met Merc in 12 ben je een enorme lezer.

h: Literair uitdrukkingsvermogen. Zelfexpressie gaat je makkelijk af, je hebt grote interesse in iedereen en alles om je heen. Je houdt van hersengymnastiek e.d. en je moet voortdurend bezig zijn, anders verveel je je. Vriendelijk en sociaal, type eeuwige student.

n: Eigenwijs, soms overspannen. Schijngeleerde. Communicatie is belangrijk voor je, maar je bent nogal egocentrisch in je praten, en anderen balen daar nogal van. Vaak ben je een non-stop prater, maar luisteren, ho maar! Je bent handig en schrijft waarschijnlijk goed. Hebt de neiging mee te doen met roddelpraat, al bedoel je het niet slecht.

-


Venus:
&:Geliefd en verliefd. Dol op pretjes. Zachtaardig en artistiek. Charme, aantrekkelijk uiterlijk. Maar als er moeilijke aspecten zijn, dan heb je niet veel zelfbeheersing en dat geeft problemen met de gezondheid. Humoristisch en leuk, en daardoor in staat mensen te beïnvloeden. Vaak hou je van zoetigheid. Goede smaak voor kleding. Met Venus in 12 kun je een beetje verlegen zijn.

h: Creatief. Vrienden en broers en zusters zijn belangrijk voor je. Goede gastheer/-vrouw. Speelt liever dan dat je werkt. Maakt graag een goede indruk. Kan een beetje lui zijn - geldt overigens voor alle goede Venus-aspecten.

n. Moeilijkheden op liefdesgebied. Slap, liefjes, luxueus. Valse gevoelens, houdt van kitsch.Beweegt makkelijk, dus goed in sport. Misschien een toegeeflijke ouder, als er een vierkant uit 4 of 10 komt. Een opp of een icj vanuit 6 kon weleens excessieve dikte veroorzaken - en in ieder geval problemen met de gezondheid (nieren). Weet een goede indruk op mensen te maken, en dus goed in samenwerken. Je trekt mensen aan die je willen helpen - magnetisch.

-


Mars:
&:Doorzettingsvermogen, moedig, avontuurlijk. Durfal, avontuurlijk, neemt iedere uitdaging aan. Niets is te gek, behalve als Mars in Kreeft of Vissen staat. Grote mond, hoogst ad rem. Niet goed in samenwerken: te snel geïrriteerd. Met Mars in 12 blijven deze eigenschappen wat verborgen, maar ze zijn er wel.

h: Sterke wil, zeer onafhankelijk en assertief. Niet bang om je gedachten en gevoelens te uiten. Neemt iedere uitdaging aan. Vanuit 3/9: veel reizen, vanuit 5: sport. Macho, ook als vrouw. Je hebt niet graag dat anderen iets van je vragen, maar je geeft wel veel uit jezelf.

n: Roekeloos met kans op ongelukken. Vooral het vierkant wijst op drift waarbij doodslag niet is uitgesloten. Een van de meest ‘driving’ aspecten die er zijn, maar je moet die drive wel kanaliseren. Met Mars in 4/6: gezondheidsproblemen, met Mars in 3/10 een driftig temperament. Je kunt enorm veel presteren, leveren, zowel geestelijk als lichamelijk. Vaak voel je je aangetrokken tot mensen die het je moeilijk maken, maar dat zijn ook de enige mensen die je respecteert. Leren geven en nemen, dan kan er nog iets moois uit groeien.

-

Jupiter:
&:Aanleg om via ideaal vooruit te komen. In ieder geval op het eerste gezicht vriendelijk en aardig. Religie en/of filosofie is belangrijk voor je. Maar als JUP slechte aspecten ontvangt, ben je bevooroordeeld en bekrompen. Meestal echter sportief en tolerant, reislustig en dol op buiten. Als JUP in 12 staat, iets minder extravert, met JUP in 1 kunnen er problemen zijn met je gewicht.

h: Mensen zijn belangrijk voor je en ze vinden je aardig. Humoristisch en gezellig. Maar je hebt meer potentieel dan deze oppervlakkige lol; blijf daar dus niet in steken.

n: Fantastische plannen, eeuwige dromer. Soms verkwistend. Geneigd alles te dramatiseren en overdrijven. Handig als je wilt schrijven, maar verder wat irritant. Ook weer: leren geven en nemen. Je ouders waren erg belangrijk bij het vormen van je normen en waarden. Fysiek en mentaal rusteloos.

-


Saturnus:
&:Ernstig, doelbewust, weinig humor. Praktisch maar gesloten. Ernstig accent, beetje somber en lacht niet gauw. Stabiel. SAT heeft een beperkende invloed en bij de asc verkleint hij je misschien (letterlijk!). Als er verder moeilijke aspecten zijn, heb je een moeilijke en misschien zelfs gevaarlijke jeugd. Maar als de eerste zeven jaar eenmaal voorbij zijn, loopt het allemaal wel weer.

h: Toegewijd, harde werker. Verantwoordelijk en loyaal, een goede leider; mensen weten dat je dingen voor elkaar krijgt. Je houdt van nuttige zaken, bent goed met cijfers, maar ook dol op muziek. Vrienden zijn belangrijk, zeker met SAT in 3/11, maar je hebt er liever niet te veel.

n: Hard, koud, achterdochtig, gierig, somber. Je relaxt niet makkelijk, kunt niet genieten en contact maken. Je lijkt teruggetrokken en koel. Werk is nummer 1 voor je en voor de rest verberg je je gevoelens. Je voelt je het meest op je gemak met oudere mensen.

-


Uranus:
&:Grote intuïtie. Liefde voor veranderingen. Intelligent, soms geniaal. Opvallende persoonlijkheid.Je voelt je altijd anders dan anderen en bent ook wat vooruit in de tijd. Avant-gardistisch. Wil altijd bezig zijn met nieuwe dingen.

h: Je bent in staat met kop en schouders boven anderen uit te steken. Als je jezelf kunt zijn, ben je zeer succesvol. Je bent niet bepaald tactisch, maar niemand blijft lang kwaad op je vanwege je enthousiasme. Wilt voortdurend veranderen.

n: Vreemde invallen en voorkeuren, weinig maatschappelijk, onrustig. Tegendraads, je vertrouwt erop dat je desondanks door iedereen wordt geaccepteerd. Als URA of asc gunstige aspecten ontvangen klopt dat ook wel, maar anders niet. Je vindt het door je excentriciteit niet makkelijk om met mensen om te gaan. Het vierkant brengt problemen met de ouders, de opp met partners (huwelijk, zaken). Het icj brengt grote spanning, die gezondheidsproblemen kan opleveren.

-


Neptunus:
&:Grote fantasie, occulte belangstelling, muzikaal en creatief. Idealistische levensvisie, ziet het beste in iedereen. Je komt zelden tot daden voor je weet hoe anderen erop zullen reageren. Je kunt je hele leven verdoen in dromerij als je niet uitkijkt. Op zijn best ben je intuïtief, op zijn slechtst leugenachtig en onberekenbaar.

h: Je bent goed in het spinnen van verzinsels en dus in schrijven en acteren. Intuïtief, goed gevoel voor wat het publiek wil. Actieve fantasie. Altijd creatief. Sterke intuïtie waarop je hebt geleerd te vertrouwen.

n: Overdreven fantasie, leugenachtig, ‘bedwelmend’, verward en vaak afgesloten voor de realiteit. Als h, maar nu kost het wat meer moeite om de eigenschappen produktief te gebruiken. Hebt de neiging dingen indirect en met veel overdrijving aan te pakken, en daardoor hebben mensen geen zin in je ideeën en hebben ze moeite je te geloven.

-


Pluto:
&:Neiging tot plotselinge veranderingen. Enorm concentratievermogen en grote behoefte macht uit te oefenen over anderen en hun je wil op te leggen. Je pakt alles aan, bent zeer competitief, en daarmee maak je het jezelf behoorlijk moeilijk.

h: Je begint met grote intensiviteit aan al je relaties. Je trekt mensen aan door je positieve instelling. Je bent nieuwsgierig naar de beweegredenen van mensen en je neemt het leven serieus. Anderen kijken naar jou als leider, en je stelt ze gewoonlijk niet teleur.

n: Driftig, rusteloos. Krachtige persoonlijkheid. Je hebt veel te geven, maar je moet de juiste manier vinden om dat te doen. Je hebt de neiging over anderen heen te lopen, en hun je wil op te leggen. Je leven is één aaneenschakeling van crises, vooral met het vierkant. Maar daar zit je niet mee, en op den duur vind je ook dat nog te makkelijk, en zoek je weer een nieuwe uitdaging. Goede manipulator. Als je relaties met anderen niet zo goed zijn, geef je altijd de anderen de schuld, doet niet eens je best om hun standpunt te overwegen.

-
Aspecten met het MC

-
Zon:
&:Carrière is noodzakelijk voor je, innerlijke behoefte om een rol te spelen in de maatschappij, al was het maar als vrijwilliger. Dominant. Als deze conjunctie voldoende vierkanten ontvangt (en eventueel opposities), dan kun je heel wat bereiken. Geen goede ondergeschikte. Beter als leider of als individu.

h: Leiderschap, en dat lukt als er vierkanten en opposities zijn. Succes komt gemakkelijk, weinig conflicten, daardoor misschien een beetje lui.

n: Succes blijft uit of wordt bereikt ten koste van veel strijd. Je wilt per se vooruitkomen in dit leven, maar je moet leren geven en nemen. Autoriteitsconflicten, met name met de ouders. Als je jezelf en je beperkingen leert accepteren, kun je je doel zeker bereiken.

-


Maan:
&:Als je status en prestige bereikt, voel je je ook persoonlijk goed, maar lukt dat niet, dan voel je je ongeaccepteerd en dus geremd. Goed gevoel voor wat het publiek wil, dus geschikt voor PR en verkoop. Moe had veel invloed op de keuze van je carrière en vrouwen i.h.a. hebben invloed in je leven.

h: Een of andere publieke functie is hier aangewezen vanwege het gevoel voor wat 'men' wil. Mensen hebben vertrouwen in je oordeel, en omdat je goed aanvoelt waaraan mensen behoefte hebben, slaag je gemakkelijk. Je bent waarschijnlijk geïnteresseerd in traditionele zaken, maar hebt ook een goed gevoel voor trends. Als Maan in 6 staat, heb je heel wat baantjes voor je kiest voor een bepaald beroep.

n: Zeer lichtgeraakt. Je gevoelens zijn vaak in conflict met de behoeften van anderen, en je luistert niet naar advies. Vooral als de Maan veel vierkanten en opposities ontvangt, zul je niet makkelijk populair worden. Soms word je eerder notoir! (Een beroemde moordenaar bv.!)

-


Mercurius:
&:Een natuurlijk acteur, docent of politicus - tenzij Mercurius veel moeilijke aspecten maakt. Je weet makkelijk gehoor te krijgen. Goed in alles wat met communicatie te maken heeft. Groot gevoel voor humor. Beetje vlinderachtig, behalve als Mercurius in een vast teken staat.

h: Vlotte conversatie. Mensen vragen je vaak advies en volgen het ook op, omdat je schijnt te begrijpen wat anderen beweegt. Je weet al vroeg welk beroep je wilt en vindt het daardoor makkelijk een gepaste opleiding te volgen. Goede relatie met de ouders. Je houdt van leren en intellectuele uitdagingen.

n: Goede mentale capaciteiten, maar vindt het soms moeilijk je gedachten onder woorden te brengen. Je bent zo bezig met je eigen gedachten, dat je vaak vergeet dat anderen ook weleens iets willen zeggen. Over het algemeen ben je vaak wat verlegen voor een groot publiek, maar met de jaren gaat dat vanzelf over. Soms zeg je uit zenuwen dingen die je niet had willen zeggen, vooral tegen mensen die het goed met je menen. Niet echt tactisch.

-


Venus:
&:Je uiterlijk is belangrijk voor je. Als in 10 staat heb je waarschijnlijk een beroep dat te maken heeft met kunst, toneel of schoonheid. Als Venus veel sextielen en driehoeken krijgt, neem je het leven makkelijk op en werk je niet erg hard. Maar omdat je 'iemand' wilt zijn en je van mensen houdt, bereik je vaak toch wel wat.

h: Vriendelijk, sociaal en aantrekkelijk, mensen mogen je graag. Je doet alles om conflicten te vermijden. Je ouders ondersteunen je, en het is alom harmonie. Dit aspect ondersteunt eventuele kunstzinnige capaciteiten, als die uit de rest van de horoscoop blijken.

n: Je doet alles om populair te worden. Erkenning is buitengewoon belangrijk voor je, en dus help je mensen op het gekke af. Warm en vriendelijk. Goede relatie met partner en familie. Smaakvol huis.

-


Mars:
&:Je drive en energie zijn carrière-gericht. Je werkt keihard om erkenning te krijgen. Je bent vastbesloten, weet precies wat je wilt bereiken en handelt dus zeer doelgericht. Je duldt geen bemoeienis en tegenspraak. Je hebt een dominante, krachtige persoonlijkheid en je zou moeten leren vriendelijk op te treden t/o anderen. Maar in dat geval moet Mars wel gunstige aspecten ontvangen. Je wilt autoriteit hebben en de baas zijn.

h: Je bent een uitstekend prater en kan jezelf overal in en uit praten. Veel drive en energie, die ook nog goed gericht zijn, en je kunt ontzettend hard werken. Sterke wil, individualistisch, je gooit je op van alles met veel enthousiasme. Je uit je ideeën zeer positief, en je leiderschap wordt gemakkelijk aanvaard.

n: Sterk en dominant, bereikt doelen ten koste van alles. Niets stopt je, hooguit eventjes. Als Mars in 7 staat, ben je een controversieel figuur, maar dat vind je juist prettig. Je kunt niet tegen autoriteit en 'you come on too strong'. Dat moet je afleren.

-


Jupiter:
&:Je komt over als hoogst moreel en fatsoenlijk. Je openbare imago is erg belangrijk voor je. Je wilt vooruit, maar zult nooit je standing op het spel zetten. Religie is belangrijk voor je, en waarschijnlijk zul je veel reizen en sportief zijn. Met JUP in 9 is onderwijs of recht heel geschikt voor je: je bent ge‹nteresseerd in uitoefening van gezag en orde.

h: Geluksvogel. Vrienden en familieleden steunen je je hele leven lang. Je kan met iedereen opschieten, omdat je zo makkelijk in de omgang lijkt. Als Saturnus niet erg sterk is, ben je wat lui, maar je bent toch redelijk succesvol.

n: Hoogst ambitieus, vooral wat beloning betreft: een dag hard werken is een dag hoog salaris waard, vind je. Je bent geschikt voor alle JUP-achtige beroepen (amusement, sport, religie, recht, politiek). Niet erg tactisch. Je gezin is belangrijk voor je en als JUP in 4 staat, heb je een groot huis met een flink stuk land. Je houdt er niet van beperkt te worden in je bewegingsvrijheid, en bent daardoor voorzichtig met het aanknopen van vaste relaties.

-


Saturnus:
&:Ambitieus. Je neemt al vroeg verantwoordelijkheid op je en daar bloei je van op. Tussen je 28e en 29e jaar komt SAT terug op de geboortepositie. De gebeurtenissen dan en hoe je ermee omgaat, zijn heel belangrijk voor de rest van je leven. Je moet leren omgaan met autoriteit: eerst leren volgen voor je zelf leidt. Vaak ben je een voorbeeld voor anderen, of je nu wilt of niet.

h: Geduldig en precies; je pakt dingen systematisch aan, en je leven verloopt ordelijk en geregeld. Als SAT in 3 of 11 staat, ben je waarschijnlijk een beetje een 'loner', omdat je zo druk bezig bent met je eigen doelen, dat je weinig tijd hebt voor en zin in anderen. Onvermoeibare zoeker. Je hebt liever gelijk dan dat je populair bent. Je respecteert gezag omdat je redelijk bent, en je kunt zelf ook uitgroeien tot gezagsdrager.

n: Je bent geneigd je terug te trekken. Je houdt niet van samenwerken, zeker niet met één ander persoon. Je bent sikkeneurig: niemand houdt van je (vind je) en het leven is moeilijk en niet erg de moeite waard. Deze gevoelens komen van binnenuit, zijn dus geen objectieve waarheid! Misschien heb je een dominante ouder (vierkant) of partner (oppositie). Het is moeilijk voor je om liefde te geven of te krijgen, tenzij SAT goed geaspecteerd is. Je bent depressief, maar krijgt steun van ouderen.

-


Uranus:
&:Je komt op een ongewone manier in contact met publiek. Je trekt je niets aan van druk om je te conformeren aan de eisen van de maatschappij. Je kiest een opvallend beroep, of je oefent een gewoon beroep op opvallende wijze uit. Vaak heb je een excentrieke ouder, die jouw excentriciteit enigszins stimuleert, in ieder geval niet afwijst.

h: Je zoekt een ongewoon beroep, iets in de sfeer van techniek of onderzoek, waarin je je leiderschapscapaciteiten en je inventiviteit kwijt kan. Je houdt van je eigen gezelschap, al kun je goed met anderen overweg. Je bent niet erg gehecht aan persoonlijke bezittingen en bent dol op opwinding en nieuwigheden.

n: Excentriek, individualistisch en erg snel opgewonden. Je vindt het prachtig om mensen uit je omgeving in spanning te houden over wat je nu weer van plan bent. Je bent soms knap bot tegen mensen, je vindt het leuk ze te choqueren. Absoluut geen respect voor conventies. Je doet precies wat je wilt. Een baan houden is niet eenvoudig voor je. Je zult moeten leren je energie te kanaliseren.

-


Neptunus:
&:Je komt charismatisch over, zelfs "glamourous". Je zuigt ervaring op als een spons, en daardoor zou je een goede schrijver kunnen zijn. Probeer niet depressief te raken als dingen niet precies zo lopen als je wilt. Het is even zoeken voor je het voor jou juiste beroep vindt.

h: Passief en vredelievend, idealistische kijk op de wereld. Je houdt je op de een of andere manier bezig met dieren en mensen in nood. Geloof, kleur en ras betekenen niets voor je in je omgang met mensen. Echt een wereldburger. Je neemt de gevoelens op van mensen om je heen, daarom is het handig je met positieve lieden te omringen: blijf je zelf ook opgewekt. Kwetsbaar. Je wordt pas open als je iemand helemaal vertrouwt.

n: Je hebt moeite met vergissingen, omdat je een minderwaardigheidscomplex hebt. In je vroege jeugd had je een slechte relatie met je ouders, of met één van hen. Misschien waren ze zwak of alcoholistisch. Je moet leren van jezelf te houden, anders wordt het niets!

-


Pluto:
&:Je moet een leider zijn, want je moet vooraan staan. Ook als er niemand volgt, ga je gewoon je eigen weg, zonder om te kijken en gewoonlijk zonder compromis. Eén van je ouders heeft veel invloed op je. Als deze conjunctie slechte aspecten krijgt, kan dat een heel vervelende invloed zijn. Plotselinge ommekeer ergens in je leven.

h: Ook hier duidelijk leiderschap, maar het wordt wat makkelijker geaccepteerd. Je bent zeer ambitieus en wilt coûte que coûte slagen. Je doet het goed in beroepen waarin je mensen leiding geeft en adviseert. Je zou goed kunnen zijn in zakenmanagement, omdat je introspectief bent en een handig manipulator. Gek genoeg hebben ook veel musici dit aspect.

n: In je eigen beroep ben je zeer machtig, maar het kost je veel tijd en inspanning om je doelen te bereiken. Als iets niet lukt, dan herrijs je als phoenix uit je as. Je manipuleert om je zin te krijgen. Compromissen zijn niets voor je. Je wilt coûte que coûte de top bereiken, en als je daar dan bent, valt het wat tegen.

Geen opmerkingen: