maandag 25 februari 2008

Yod of de Vinger van God Astrologie

Een Yod wordt gevormd wanneer twee Planeten een Sextiel Aspect maken met een derde Planeet er tegenover in hun mid-punt. De derde Planeet moet hoeken maken van 150 graden met de andere twee. Als je lijnen tekent op de grafiek die het aansluiten van de Planeten laat zien, dan krijg je een Y-vormige formatie die lijkt te verwijzen naar een deel van de horoscoop.
De 150 graden hoek heet een quincunx, een vreemd klein aspect dat, uit zichzelf; weer uit is, weer aan is ; gunstig is, ongunstig is. De twee planeten die de quincunx maken lijken gezamenlijk te werken. Stel je twee golven voor die gaan naar; in fase en uit fase, in de eerste plaats toegevoegd en vervolgens geannuleerd, dus weer van elkaar; en je hebt het beeld. Vanwege dit, is het altijd moeilijk te zeggen wat het effect van een quincunx zal zijn op een bepaald moment.
Het resultaat is vaster in een Yod omdat de macht is geconcentreerd. De "energie├źn" van de twee Planeten die het Sextiel maken lijken gericht op het Huis en Teken, en houden dat vast met de derde Planeet. Het effect van een Yod , wordt gezegd, is "voorbestemd" of geeft een aantal bijzondere bestemmingen. Oh zeker, het klinkt echt indrukwekkend wanneer u aan een client zegt; "Hee, je hebt een bijzondere bestemming!" Wel, dat is niets meer dan een hoop onzin en eigenlijk zegt dat niets. Alles dat er werkelijk toe doet is de nadruk op een bepaald gebied van de levenswetenschappen. Niettemin, toch lijkt bevestigd dat dit brandpunt nogal dikwijls wordt afgedwongen.
De tegenstelling met het
T-Kruis is, nadat je een probleem hebt vaststeld, dan duwt het je meteen naar het "lege deel van het kruis“ om een oplossing te vinden De Yod duwt je naar dat mid-punt en de oplossingen zijn zelden eenvoudig. Het heeft niet voor niets de bijnaam "De Vinger van God" .
Sommige zien de Yod als een potentieel punt van heelheid in de horoscoop, van eenwording met alles. Maar je kunt het Aspect ook ervaren als een heen en weer geslingerd worden tussen twee Planeten. Zo hebben veel mensen die in deze eeuw geboren zijn een Yod-figuur met de Planeten Neptunus en Pluto. Pluto is heel indringend en intiem, en Neptunus is heel ontwijkend. Stel nu dat de derde Planeet Mercurius is (de apexplaneet, die op het midpunt staat), dan zou zo iemand bijvoorbeeld enerzijds heel indringend kunnen zijn in gesprek, en anderzijds heel ontwijkend. Maar samen in een energie het Aspect uitleven betekent indringend en ontwijkend tegelijk, of heel diepe inzichten die van ver komen, tegelijk.
Praktisch gesproken kun je een Yod het beste duiden als een ( midpunt) halfsom, want dat is het technisch ook, gewoon een combinatie maken van de drie Planeten die er bij betrokken zijn. Wanneer een Yod tot werking komt? Ik denk dat dat afhangt van wat de apexplaneet ( de derde plannet die op het midpunt staat) is. Stel dat het Mercurius is, dan telkens als je in communicatie bent, of stel dat het Venus is, dan telkens in je relaties. Maar technisch gesproken komt zo'n Aspectgeheel het sterkst tot leven als er een Transiterende Planeet erover komt. Een Transit op de Apexplaneet leidt tot inzicht en doorzicht, het 'een' maken van de dualiteit. Een Transit op een van de beide Sextiel Planeten tot een tijdelijk sterker worden van de ene pool.
Een reactie posten